València és llum, color i sabor. I gran part de la seua identitat es captura perfectament en les begudes que han seduït locals i visitants durant generacions. Més que mers líquids, són històries, tradició i plaer pur per al paladar.
Aquesta guia et submergeix en el fascinant món de les begudes típiques de València, des de l’emblemàtic or blanc de l’orxata fins als còctels que animen les seues nits. Prepara’t per a descobrir no només els seus sabors, sinó també els secrets i beneficis que les fan úniques. Salut!
El triumvirat clàssic: les tres begudes emblemàtiques de València
Si València tinguera un panteó de begudes, aquestes tres serien les seues deesses indiscutibles. Representen l’essència de la terra, la innovació i l’esperit social de la ciutat.
Orxata de xufa
No podem parlar de begudes típiques de València sense començar per la reina: l’orxata de xufa. Aquesta delícia cremosa de color ivori, de gust dolç i terrós és una experiència única. I, el millor, és que és una opció deliciosament saludable. Com que és d’origen vegetal, no conté lactosa ni gluten de manera natural.
A més, és rica en minerals, com ara el ferro i el potassi, i en enzims digestius que faciliten la digestió i fan que aquest moment de gaudi siga també un xicotet regal per al teu benestar.

Per a viure l’experiència completa, s’ha de visitar un temple de l’orxata. Orxateries com ara Santa Catalina (al centre històric) o Daniel (a Alboraia, el bressol de la xufa) són institucions centenàries. Entrar a elles és viatjar en el temps i tastar l’orxata en el seu estat més pur i autèntic, tal com s’ha preparat durant segles.
El ritual és quasi obligatori: un pitxer d’orxata ben freda acompanyada de fartons. La textura esponjosa del fartó absorbeix el líquid i crea un mos celestial. Es pot prendre a soles? Per descomptat, però et perdràs una de les millors combinacions gastronòmiques que ofereix València.
Agua de Valencia
Si l’orxata és el dia, l’aigua de València és la nit. Encara que a simple vista pareix només un suc de taronja, el contingut és tota una declaració d’intencions: una fantàstica (i potent) mescla de suc de taronja natural, cava, ginebra i vodka.
L’origen està ben documentat: el 1959, el professional de l’hoteleria Constante Gil, del Café Madrid de València, va crear la beguda per a un grup de clients bascs que volien «aigua de València».
Ell, amb enginy, els va servir una cosa molt més divertida. L’èxit en va ser tan gran que va traspassar les parets del local i es va convertir en el brindis per excel·lència de la ciutat.

La recepta autèntica guarda un equilibri perfecte entre l’acidesa de la taronja, la bombolla del cava i el colp de la ginebra, però hui molts bars n’ofereixen les versions a les quals afegeixen licors, o n’ajusten les porcions.
Per a tastar l’aigua de València, el Café de las Horas és tota una institució. Amb decoració barroca i un ambient animat, el ritual de demanar la seua «Aigua» és quasi màgic.
Altres clàssics són la Tasqueta de Enfrente o Radio City, llocs amb solera on el brindis fa gust de festa.
Café Licor o Barraquito
Encara que l’origen és canari, el barraquito s’ha adoptat amb tanta tendresa a València que ja és un membre més de la família. És la beguda perfecta per a aquells que no es decideixen entre café, dolç o copa.
Aquesta beguda va arribar a la península de la mà dels emigrants canaris i va conquerir el Mediterrani per la seua fotogènia i sabor únic. A València va trobar terreny fèrtil, on s’aprecia qualsevol proposta gastronòmica amb personalitat. Hui, és estrany trobar una carta de cafés a la Comunitat que ni l’incloga.
La gràcia del barraquito resideix en les capes perfectes, que es mesclen (o no) a gust del consumidor. De baix a dalt, trobaràs:
- Llet condensada (la dolçor base).
- Llet sencera (la suavitat).
- Café sol (la intensitat).
- Un toc de Licor 43 (l’aroma i l’alcohol).
- Canyella i ratlladura de llima (el toc final).
T’imagines el sabor si substitueixes la llet sencera en aquesta recepta per Chufi Frappé?

Altres elixirs locals
Més enllà del trio d’ases, València amaga altres joies líquides que paga la pena descobrir.
Mistela
Un licor dolç i dens, típic de l’època nadalenca però disponible tot l’any. S’elabora amb most de raïm cuit sense fermentar i alcohol, cosa que dona com a resultat una beguda d’una dolçor profunda i aromàtica. Perfecta per a prendre sola, ben freda, com a digestiu.
Cassalla
Encara que no és exclusiva de València, té un espai especial en les comarques de l’interior. Es tracta d’un aiguardent anisat, sec i potent, molt popular com a colpet després d’un menjar copiós per a «ajudar a baixar el menjar». Només apte per a paladars valents.
Herber
Originari de la serra d’Espadà, és la versió valenciana del licor d’herbes. L’herber s’elabora macerant diverses herbes aromàtiques (timó, romer, menta…) en anís. És fresc, herbaci i lleugerament dolç. Una autèntica delícia de la muntanya.
Vins de la Denominació d’Origen Utiel-Requena
Encara que no és una beguda en si mateixa, no es pot entendre la cultura de la beguda a València sense els seus vins.
Aquesta DO, situada a l’interior, és famosa pels potents vins negres del raïm autòcton Bobal, però també produeix excel·lents escumosos i blancs. Una copa de vi d’Utiel-Requena és beure l’essència de la terra valenciana.
Emporta’t València a casa: com preparar les teues begudes preferides
T’ha vingut la nostàlgia? O només vols impressionar els teus convidats? Tot seguit et deixem les claus per a recrear-ne dos dels grans emblemes.
Com elaborar la teua orxata casolana
Amb només 500 g de xufes, 1 litre d’aigua freda, i entre 100 i 150 g de sucre pots crear la teua orxata casolana, com et contàvem en aquest article.

Però si vols disfrutar el sabor més autèntic sense haver d’encarregar-te de l’elaboració i esperar el repòs necessari, tenim la solució per a tu: tasta l’orxata Chufi Maestro Horchatero i disfruta del gust tradicional sense complicacions.
La fórmula de l’autèntica aigua de València
Vols alegrar la pròxima reunió d’amics amb un clàssic valencià? Pren-ne nota!
Ingredients (per a quatre persones):
- Suc natural de 8 taronges
- 1 botella de cava brut ben fred
- 2 mesures de ginebra
- 2 mesures de vodka
- Sucre (opcional, depén de l’acidesa de la taronja).
Elaboració
- Refreda tots els ingredients de bestreta.
- Prem les taronges. Tasta’n el suc i si està molt àcid, pots afegir-hi una miqueta de sucre i remenar.
- En un pitxer gran, vessa el suc de taronja, la ginebra i el vodka. Remena amb suavitat.
- Incorpora el cava amb cura perquè no es perden massa bombolles.
- Serveix instantàniament en copes altes.
Brinda amb nosaltres per València!


